skutecznosc PGD
Moderatorzy: Moderatorzy, Moderatorzy grupa wdrożeniowa
- sonia77
skutecznosc PGD
Panie Doktorze,
rozważamy z mężem in vitro z PGD. Zastanawiamy się czy po transferze zarodków sprawdzonych pod kątem wad genetycznych istnieje możliwość że dziecko urodzi się z wadą genetyczną (taką która wcześniej została wykluczona) ? Czy zalecał by Pan po in vitro z zastosowaniem diagnostyki preimplantacyjnej wykonanie w ciąży badań inwazyjnych ?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
rozważamy z mężem in vitro z PGD. Zastanawiamy się czy po transferze zarodków sprawdzonych pod kątem wad genetycznych istnieje możliwość że dziecko urodzi się z wadą genetyczną (taką która wcześniej została wykluczona) ? Czy zalecał by Pan po in vitro z zastosowaniem diagnostyki preimplantacyjnej wykonanie w ciąży badań inwazyjnych ?
- Krzysztof Łukaszuk
Dzień dobry,
Serdecznie pozdrawiam,
kl
Jest to możliwe, jednak mało prawdopodobne. Powodów kilka, prawdopodobieństwo poniżej 1 %.sonia77 pisze:Zastanawiamy się czy po transferze zarodków sprawdzonych pod kątem wad genetycznych istnieje możliwość że dziecko urodzi się z wadą genetyczną (taką która wcześniej została wykluczona) ?
Raczej nie. Zawsze zalecam badania nieinwazyjne, Nie wiem o co Pani pyta - o PGS (badania przesiewowe pod kątem najczęstszych chorób) czy o jakieś specjalne schorzenia. Wtedy - w zależności od problemu.sonia77 pisze:Czy zalecał by Pan po in vitro z zastosowaniem diagnostyki preimplantacyjnej wykonanie w ciąży badań inwazyjnych ?
Serdecznie pozdrawiam,
kl
- sonia77
Dobry wieczór,
chcielibyśmy sprawdzić poprzez PGD chromosomy 13,16,18,21,22,x,y.
Czy jeśli zarodek po sprawdzeniu tych chromosomów okaże się zdrowy, to znaczy że zostały wykluczone zespoły Pataua, Edwardsa, Downa, Turnera, Klinefeltera (może coś pominęłam ale z grubsza te miałam na myśli) ? Czy powinno się jeszcze potem wykonać amniopunkcję ?
chcielibyśmy sprawdzić poprzez PGD chromosomy 13,16,18,21,22,x,y.
Czy jeśli zarodek po sprawdzeniu tych chromosomów okaże się zdrowy, to znaczy że zostały wykluczone zespoły Pataua, Edwardsa, Downa, Turnera, Klinefeltera (może coś pominęłam ale z grubsza te miałam na myśli) ? Czy powinno się jeszcze potem wykonać amniopunkcję ?
- Krzysztof Łukaszuk
Dzień dobry,
Pozdrawiam,
kl
Właściwie to robimy jw oraz 15 i 17 - obecnie koszt właściwie taki sam (bo 15, 17, x i y są w jednym zestawie).sonia77 pisze:chcielibyśmy sprawdzić poprzez PGD chromosomy 13,16,18,21,22,x,y
Tak, z marginesem wątpliwości około 1 %.sonia77 pisze:Czy jeśli zarodek po sprawdzeniu tych chromosomów okaże się zdrowy, to znaczy że zostały wykluczone zespoły Pataua, Edwardsa, Downa, Turnera, Klinefeltera (może coś pominęłam ale z grubsza te miałam na myśli) ?
Raczej najpierw badania nieinwazyjne.sonia77 pisze:Czy powinno się jeszcze potem wykonać amniopunkcję ?
Pozdrawiam,
kl
- ciachowa1
PGD
Dobry wieczór,
Jestem nosicielką aberacji chromosomowej. Kariotyp: 46,XX,t (1;21). Mam dwa pytania
1- jakie mam szanse na dziecko poprzez in-vitro z PGD? (tzn. jakie są szanse na zdobycie zdrowego zarodka?
2- czy powinnam wybrać na deklaracji aneuploidię najwiekszej grupy z podanych przez was chromosomów i translokacje chromosomową, czy wystarczy sama translokacja ( jaka jest różnica)?
Pozdrawiam
Jestem nosicielką aberacji chromosomowej. Kariotyp: 46,XX,t (1;21). Mam dwa pytania
1- jakie mam szanse na dziecko poprzez in-vitro z PGD? (tzn. jakie są szanse na zdobycie zdrowego zarodka?
2- czy powinnam wybrać na deklaracji aneuploidię najwiekszej grupy z podanych przez was chromosomów i translokacje chromosomową, czy wystarczy sama translokacja ( jaka jest różnica)?
Pozdrawiam