Badania- podejrzenie azospermii- jakie badania do wizyty?

Dr Jan Karol Wolski
Specjalista Urolog FEBU, Specjalista Chirurg Dziecięcy i Urolog Dziecięcy, Androlog kliniczny PTA. Od 1995 r. w Przychodni Leczenia Niepłodności nOvum w Warszawie zajmuje się diagnostyką i leczeniem niepłodności męskiej. Pracuje również w Klinice Nowotworów Układu Moczowego w Centrum Onkologii w Warszawie, jako chirurg operujący chorych onkologicznie mężczyzn.

Moderator: Osoby zatwierdzające - niepłodność męska

ODPOWIEDZ
karolcia905
Posty: 3
Rejestracja: 04 maja 2022 22:56

Badania- podejrzenie azospermii- jakie badania do wizyty?

Post autor: karolcia905 »

Dzień dobry Panie Doktorze.
Wybieramy się do Pana doktora z wynikami, ponieważ dostaliśmy skierowanie do Pana Doktora w celu oceny sytuacji.
Mąż miał dwukrotnie wykonane badanie nasienia i nie było plemników w nasieniu, została wykonana biopsja otwarta, w której były plemniki typu C.
W klinice leczenia niepłodności, podejrzenia padają na brak możliwości wydostawania się plemników, a chcielibyśmy mieć dziecko poczęte drogą naturalną, jeśli jest jakiś ratunek.
Posiewy moczu i nasienia nie wykazały bakterii, kariotyp, AZF i CTFR jest w porządku.
Wyniki badania nasienia wskazują na nieprawidłowe ph, ponieważ jest 6,8( w norma od 7,2ph) oraz niska objętość nasienia( 0,7ml).
Mąż miał przez co najmniej 2 lata podwójnie przekroczoną normę prolaktyny i ostatnio lekarz przepisał mu Norprolac 75uq na zbicie i stosuje już od prawie roku po 1/4 tabletki. Brał Fertilman Plus od 10 miesięcy, a teraz Tenfertil ON. Wpłynęło to na poprawę funkcjonowania narządu męskiego i samopoczucia.
Wyniki z sierpnia 2019 ( TSH,FT4, FSH, LH, Testostron jest w normie)

Nasze zapytanie czy mamy do Pana doktora zrobić jakieś nowe badania i przygotować się odpowiednio do wizyty? Mąż zrobił dzisiaj nowe badanie nasienia, ale czekamy na wyniki
Mieliśmy dylemat czy udać się do Pana Doktora do Vilamed( badanie + usg) czy do Novum( badania + ewentualne badania krwi, niestety w tej klinice Pan doktor nie robi USG na wizycie, a jedziemy do Pana Doktora 400km i chcielibyśmy się dobrze przygotować na wizytę, a wydaje mi się, że USG jest bardzo ważne i chyba powinno być do oceny przez Pana doktora)

Będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedź, ponieważ wizytę mamy wstępnie umówioną na przyszły tydzień.
Dziękuję.
Jan Wolski
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 7136
Rejestracja: 20 sty 2011 22:28

Badania- podejrzenie azospermii- jakie badania do wizyty?

Post autor: Jan Wolski »

Witam,

Jest potrzeba wykonania badań hormonów - muszą być aktualne - mogą być z rejonu
Lista oznaczeń: LH, FSH, PRL, Estradiol (E2), Testosteron / wolny testosteron, DHEAs, TSH, fT3, fT4, Inh B (inhibina B), SHBG, aFP, bhCG, PSA, CEA
ANTY HbS (przeciwciała przeciwko wirusowi B wirusowego zapalenia wątroby typ B - WZW B ),

USG jest niezbędne, wykonuję je.
Pozdrawiam
karolcia905
Posty: 3
Rejestracja: 04 maja 2022 22:56

Badania- podejrzenie azospermii- jakie badania do wizyty?

Post autor: karolcia905 »

Dziękuję Panie Doktorze za odpowiedź.

Mąż zrobił wszystkie badania 03.06.2022 i w związku z tym przełożyliśmy termin wizyty na lipiec.
Moje pytanie jeszcze jedno czy coś ma jeszcze wykonać przy poniższych wynikach, aby już było na wizytę w lipcu.

Powtórne wyniki badania nasienia nic się prawie nie zmieniły i wskazują na nieprawidłowe ph, ponieważ jest 6,5( w norma od 7,2ph) oraz niska objętość nasienia- chociaż troszkę wzrosła( 1,0ml).
Okres abstynencji 5 dni. W badanym ejakulacie( 6 preparatów) plemników nie zidentyfikowano.

Inhibina 134 (zakres 25-325)
HBS przeciwciała 602,30( zakres >10,0 reaktywne)
FT3 2,38( zakres 1,58-3,91)
FT4 0,86(zakres 0,7-1,48)
Estradiol 35,60 (zakres 11-44)
Beta-HCG całkowite <2,30 (zakres 0-5)
SHBG 41,77 (zakres 11,2-78,1)
DHEA-S 392,20 (zakres 139,70-484,40)
TSH 2,11 (zakres 0,35-4,94)
FSH 9,09(zakres 0,95-11,95)
LH 4,10 (zakres 0,57-12,07)
Prolaktyna 7,20 (zakres 3,46-19,4) - stosowany norprolac 75mcg 1/4 tabletki od roku, ponieważ norma była podwójnie przekroczona( brany na noc przed snem)
Testosteron 20,36 (zakres 8,33-30,19)
Testosteron wolny 18,96( zakres 15-50)
AFP <2,00 (zakres 0,89-8,78)
CEA < 1,73 (zakres 0-5)
PSA całkowity 0,39 ( zakres 0-4)

W 2007 mąż miał złamaną rękę i chyba był szczepiony przeciwko żółtaczce i nie wiem czy z tego powodu są takie wysokie wyniki anty HBS.
W zeszłym roku w Klinice Bocian zlecili jeszcze dodatkowe wyniki i powiedzieli, że jest ok, ale nie znam się na tym.

Czy do badania USG ma być jakoś specjalnie przygotowany?

Dziękuję bardzo.
Jan Wolski
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 7136
Rejestracja: 20 sty 2011 22:28

Badania- podejrzenie azospermii- jakie badania do wizyty?

Post autor: Jan Wolski »

Witam
Do USG nie trzeba być przygotowanym specjalnie
Pzdr
karolcia905
Posty: 3
Rejestracja: 04 maja 2022 22:56

Badania- podejrzenie azospermii- jakie badania do wizyty?

Post autor: karolcia905 »

Dziękuję za odpowiedź.
Czy coś w kierunku wysokiego wyniku anty HBS powinien robić czy to jest prawidłowo, że wynik jest tak wysoki?
Jan Wolski
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 7136
Rejestracja: 20 sty 2011 22:28

Badania- podejrzenie azospermii- jakie badania do wizyty?

Post autor: Jan Wolski »

Witam,
Wysoki poziom Anty HbS - jest OK
Oznacza, że pacjent był wyszczepiony przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typ B WZW B
Lub chorował poronnie
Oba zdarzenia się powinno raczej pamiętać
Pzdr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Niepłodność męska - pytania do eksperta”