Adopcja dziecka osoba samotna

W oczekiwaniu na ten telefon... i pierwsze dni po nim.

Moderator: Moderatorzy moja adopcyjna droga

Zablokowany
matii1

Post autor: matii1 »

Witam wszystkich!
Moja przyjaciółka zamierza adoptować dziecko, jest z Warszawy. Jest osobą samotną, wykształconą. Posiada własnościowe mieszkanie i oszczędności oraz od lutego umowę o pracę na czas nieokreslony plus dodatkową pracę na umowę o dzieło. Zależy jej na adopcji dziecka do max 6 lat. Na razie była w dwóch ośrodkach adopcyjnych w Warszawie, gdzie z góry spotkała się z dyskryminacja że względu na to, że nie ma męża a jest samotna. Z punktu prawnego ma prawo adoptować jako osoba samotna.
Pytanie, czy ktoś tutaj jest samotny i udało mu się adoptować dziecko? Co zrobić żeby jak najszybciej zdobyć kwalifikacje i gdzie polecacie starać się o nie i o adopcję?
Dziewczyna jest moja przyjaciółka i wielokrotnie mi pomogła, dlatego piszę w jej imieniu chciałbym zdobyć jakieś informacje i jej się odwdzięczyć. Z góry przepraszam, jeśli temat jest powielony ale myślę, że każdego sytuacja jest na tyle indywidualna, że ciężko innymi wpisami odnieść się do każdego. Pozdrawiam Mateusz =ooo*
spacemarine40k

Post autor: spacemarine40k »

Cześć Mateusz!

Twoja przyjaciółka ma pełne prawo starać się o adopcję jako osoba samotna. Z tego, co wiem, najlepiej szukać ośrodków, które są bardziej otwarte na takie sytuacje, np. poza Warszawą. Ważne, żeby miała wszystkie dokumenty na czas. Może warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w adopcjach?

Wielu samotnych rodziców zmaga się z taką dyskryminacją, niestety. To trudny proces, ale jeśli będzie cierpliwa, ma szanse na sukces. Warto też pomyśleć o grupach wsparcia dla przyszłych adopcyjnych rodziców. Trzymam kciuki!😊
Zablokowany