OCZOPLĄS U NIEMOWLAKA
Moderator: Moderatorzy nasi milusińscy
-
OCZOPLĄS U NIEMOWLAKA
piszę tutaj,.bo bardzo martwię się o mojego synka
skończył już trzy miesiące, a nie potrafi zatrzymać wzroku na twarzach i rzeczach, ma oczopląs
byliśmy u neurologa, ale to jeszcze bardzo małe dziecko...i raczej nie można nic powiedzieć, odruchy ma dobre...śmieje się jak ktoś do niego mówi, gaworzy, bawi się wiszącymi grzechotkami,,,tylko wzrok ma robiegany i nie rozpoznaje bliskich i obcych
musimy się wybrać do dobrego okulisty
na razie lekarze uspakajają, że jest jeszcze malutki i ma czas
.tak bardzo się boję
martwi mnie, że nie może na mnie spojrzeć, zatrzymać na chwilę wzroku i uśmiechnąć się do mnie...
...widzieć na pewno widzi, bo reaguje na światło....
...on jest jeszcze taki malutki...
kiedy dowiadujesz się, ze coś jest nie tak z twoim dzieckiem - wszystko nagle przestaje być wazne i traci sens...
...staram się zachować "zimną krew", ale to takie trudne jeśli chodzi o własne dziecko
może ktoś ma podobny problem??
...bo warto mieć marzenia, doczekać ich spełnienia...
moje słoneczko -córcia :D
mikołajkowy prezent-synuś :D
-
Re: oczopląs u niemowlaka
co do opisanych powyżej objawów to:
-lubi być dotykany, głaskany, całowany
- reakcje ssania ma bardzo dobrą od pierwszych chwil życia ( a jest to drugie moje dziecko - pierwsze bardzo raniło mi sutki)
- teraz ostatnio mam wrażenie, że jak go biorę na ręce - jest sztywny jak deska
-raczej rozwija się prawidłowo - chociaż trudno powiedzieć u tak małego dziecka - bawi się zabawkami wiszącymi na pałąku, rusza je rączkami, głuży, smieje się jak do niego mówimy i jak mu dokuczamy dzisiaj rano posmerałam go po twarzy- złapał obiema rączkami moją dłoń
-nie odzwajemnia uśmiechu - bo oczka cały czas mu chodzą, nie łapie kontaktu wzrokowego
-
mój synek ma już blisko 5 lat, w wieku około 4 m-cy miał zdiagnozowany oczopląs. Jeśli masz pytania napisz, proszę, na [email protected]
-
omilka no niestety;) ale dziękuję
-
byliśmy u innego neurologa, którego polecił nam znajomy - bardzo miła kobieta...i niestety stwierdziła niewielkie opóźnienia,,, a ponieważ mój mały to grubasek - to mam nadzieję, że spowodowane raczej tuszą - zaleciła kontakt z rehabilitantem - na szczęście załatwiliśmy wszystko od razu ..i teraz robimy co dzień ćwiczenia...
od okulisty - nie mam raczej wesołych wieści: siatkówka jest rozrzedzona i mało w niej barwnika, ogólnie oczy słabo ukrwione i słabo umięśnione... jeśli chodzi o siatkówkę - to okulistka mówi, ze moze to być spowodowane anemią...i oby tak było- bo po podaniu odpowiednich dawek żelaza wróci do normy,,, a jeśli nie, to wtedy będziemy się martwić
okulistka mówi, ze większość dzieci ma w trzecim m-cu anemię, chodzi o to, ze pozbywaja się krwi pępowinowej i nie nadązają z produkcją...modlę się, zeby to było to, bo jesli nie to mój mały prawdopodobnie nie będzie dobrze widział...
ogólnie to jestem bardzo przerażona i zmęczona psychicznie, na niczym nie mogę się skupić,,,
pocieszające jest to, ze guzów, krwiaków w główce nie ma - robilismy USG ciemiączkowe, ale dalej wielka niewiadoma...
-
po kolejnej wizycie u neurologa- mały rozwija się prawidłowo, pani neurolog stwierdziła, ze ten oczopląs to prawdopodobnie problem tylko okulistyczny...i oby
ale dle pewności zaleciła pod koniec stycznia rezonans magnetyczny...
nic o tym nie wiem...i boje się
mój synek jest jeszcze taki malutki
wizytę w Centrum Zdrowia Dziecka w poradni okulistycznej też już mamy umówiona na luty
-
a jak grzechotamy mu koło uszka to też się nie obraca tylko wyciaga rączki przed siebie tak jakby nie widział...
jezeli widzi to bardzo słabiutko - tylko swiatełka, ale zobaczymy co powiedzą po rezonansie...
ale jak się usmiechnie to tak jakby słonko zaswieciło
- aniczka73
A dziecko najpierw wyróżni wzrokiem twarz mamy, odpowie uśmiechem na uśmiech który zobaczy, to będzie nagroda.
Przykładowe ćwiczenia:
Cel 1. Dziecko będzie reagować na światło o różnym natężeniu
w warunkach dziennych i ciemni (półmrok, ciemność):
zmrożeniem oczu, otwarciem szerzej oczu, zwężeniem źrenic, intuicyjnym
odróżnieniem jasności od ciemności, odwróceniem głowy w stronę
światła, zbliżeniem głowy/oczu do źródła światła, chwilowym bezruchem,
przypadkową fiksacją jednooczną lub obuoczną
ĆWICZENIA
- ćwiczenia z lampą 60 Wat zasłoniętą pergaminem, białą flanelą
- ćwiczenia z latarkami o różnym natężeniu światła i z latarkami diagnostycznymi
z bezgłośnymi włącznikami (żaróweczki przesłonięte białą i czerwoną piłeczką, nabitą na latareczkę)- świecenie na czółko dziecka z różnych stron, zbliżanie i oddalanie, migotanie...
- prezentowanie różnych
wzorów, pasków i szachownic przesłaniających część światła przed oknem
- w słoneczny dzień powiewanie nad dzieckiem kolorową chustą
- podchodzenie z dzieckiem na rękach lub na wózku do okna w słoneczny dzień,
zasłanianie okna roletą odsłanianie go, ekspozycja dziecka na światło dzienne
- prezentowanie dziecku ,,zajączka” ze światła odbitego lusterkiem, z bliska
- podświetlanie latarką w ciemnym pomieszczeniu gumowych, piszczących zabawek,
piłek z cienkiego plastiku itp.
- naświetlanie pulsacyjne miejsca między brwiami światłem latarki diagnostycznej
- gaszenie i zapalanie światła – prowadzenie rączki dziecka do kontaktu
- zakrywanie twarzy dziecka czarną lub białą flanelą i zachęcanie do ściągania jej
- machanie przed oczami dziecka swoją dłonią i głaskanie go po głowie jak popatrzy
- pokazywanie dziecku świecących piłeczek jeżyków w polu widzenia blisko i coraz dalej, w
odległości 5-50cm
- włączanie muzyki gdy zapala się światło i wyłączanie gdy gaśnie
- prezentowanie kul i zabawek świecących w polu widzenia dziecka
- fiksacja wzroku na odbłyskach z kuli usterkowej poruszających się na ścianie
Cel 2. Dziecko zacznie dostrzegać bodźce świetlne:
lokalizować bodziec świetlny, fiksować wzrok, skupiać uwagę przez 1 i więcej
sekund, przyglądać się jasnym i/lub świecącym obiektom, poszukiwać ich
w najbliższym otoczeniu przez świadome ruchy głowy i oczu, uśmiechać się
spostrzegając obiekt świecący lub błyszczący
ĆWICZENIA
- nagradzanie dziecka pochwałą za każde dłuższe niż 1 sekunda skupienie wzroku na
obiekcie
- powieszenie karuzelce nad łóżeczkiem wśród innych mobili włączonych latarek i zachęcanie dziecka
do trącania ich ręką (w półmroku, przy opuszczonych roletach)
- prezentowanie w różnych miejscach w polu widzenia dziecka świecących obiektów
by wyćwiczyć wzrokowe reakcje lokalizacyjne
- ułatwianie dziecku wzrokowe odnalezienie obiektu przez np. stukanie w obiekt
(włączanie dźwięków w zabawce…)
- przy pomocy świecących i świecąco-grających zabawek oraz obiektów błyszczących
prowokowanie dziecka do skupienia na nich wzroku i poruszania za nimi oczami na
niewielkiej przestrzeni w poziomie i w pionie
- zachęcanie dziecka do wyciągania ręki do świecącego lub błyszczącego obiektu
(najpierw dziecko dotykiem i buzią bada obiekt, potem jak się z nim oswoi i mu się
zabawka spodoba dołączanie do ćwiczenia wzroku wierszyka lub powtarzalnej frazy)
- wprowadzenie w bliskiej odległości od głowy dziecka (15-50cm) pojedynczych
dużych świecących (lub podświetlonych lampką) zabawek lub błyszczących
obiektów na skontrastowanym jednokolorowym tle
Cel 3. Dziecko zacznie ogniskować spojrzenie na wzorze:
zacznie się przyglądać coraz węższym paskom wg testu Lei Hyvärinen, zauważy ruch
przedmiotu o wysokim kontraście, zauważy czyjąś i swoją (w lustrze) twarz i dłonie,
zacznie się przyglądać najbliższemu otoczeniu i przedmiotom, które są blisko, zacznie
wyciągać rękę do przedmiotów i je badać, rozpozna swoją ulubioną zabawkę i będzie
poruszać się w jej kierunku, będzie próbować odróżniać kolory i patrzeć na obrazki
ĆWICZENIA
- zachęcanie dziecka do skupiania uwagi na prostych wzorach i wyraźnych konturach
z uwzględnieniem ułatwień dla słabowidzacych wg Maureen Duffy KSIĄŻKA DOSTĘPNA W PZN !!!
-prezentowanie paletek z paskami z odpowiednią liczbą cykli na cm wg Lei Hyvärinen
- prezentowanie pasków naklejonych na karton lub na tubę, w której można np. turlać w jedną i drugą stronę
piłeczkę sensoryczną (w zabawkach fisher price są często takie fajne kulki z czyms błyszczącym lub grzechoczącym w srodku)
- prezentowanie „buziek” wg Lei Hyvärinen o odpowiednim kontraście (opisywanie nastroju, nagroda)
- prezentowanie szachownic A-4 złożonych z kwadratów czarno - białych 10x10cm, 7x7cm, 5x5cm
dobrze oświetlonych zza głowy dziecka lub w świetle UV
- podświetlanie dłoni i stóp dziecka światłem latarki
- zauważanie ruchu mocno skontrastowanego przedmiotu – program Pepi
- rysowanie dłonią dziecka prostych wzorów (kropka, kreski, kółko, krzyżyk) na
piasku wysypanym na czarną duża tacę
- czytanie dziecku książeczki i pokazywanie obrazków pod lampolupą powiększającą 3x , 8x,
poruszanie obrazkami jednoelementowymi, dotykanie zabawek o różnej fakturze
- wyzwalanie u dziecka fiksacji na mojej ostro umalowanej twarzy oświetlonej lampką
60 wat lub lampolupą
- machanie rączkami dziecka przed buzią w rytm piosenki
- ubranie dziecka w białe ubranko i zachęcanie go do wykonywania ruchów w UV
- zabawy zabawkami i żwirkiem fluorescencyjnym w UV
- granie na dużym bębnie świecącym w UV fluorescencyjnymi pałeczkami, nogami
w białych skarpetkach lub dłońmi w białych rękawiczkach
- zabawy dużymi, ok. 30cm zabawkami w kontrastowych kolorach i błyszczącymi na
skontrastowanym tle w dobrych warunkach oświetleniowych
- dostarczania dziecku wielu doświadczeń dźwiękowo-dotykowych przygotowujących
do sięgania i chwytania przedmiotów
Cel 4. Dziecko zacznie śledzić bodziec świetlny lub przedmiot:
zacznie śledzić przedmiot, który pojawi się blisko oczu w poziomie i w pionie
bez i z przekraczaniem linii środkowej ciała, sprawnie zauważy ruch w otoczeniu i
zlokalizuje poruszającą się osobę i/lub przedmiot, będzie śledzić przedmiot na osi
bliżej-dalej, przeniesie spojrzenie z przedmiotu na przedmiot (sakkady), uchwyci
dłonią przedmiot znajdujący się w ruchu, będzie za pomocą wzroku orientować się
w najbliższym otoczeniu rozpoznając salę, meble, punkty orientacyjne, osoby),
wytrenuje mięśnie wew. i zewnętrzne oczu co zmniejszy w efekcie ich męczliwość
ĆWICZENIA :
- śledzenie światła i przedmiotów bez przekraczania linii środkowej ciała w poziomie,
w pionie i po liniach krzywych
- śledzenie z wolnym przekraczaniem linii środkowej ciała w poziomie, w pionie i po
liniach krzywych
- szybkie lokalizowanie wzrokowe źródła światła i bodźców wzrokowych w otoczeniu
w polu widzenia kąt 45 stopni i w odległości do 30-40cm
- przenoszenie spojrzenia z przedmiotu na przedmiot (sakkady)
- śledzenie sylwetki ludzkiej w niewielkiej (1,0-1,5m) i zwiększającej się odległości
- śledzenie toru ruchu dużej piłki do NDT Bobach, odbijanie jej
- turlanie
kolorowej piłki plażowej i mniejszej
- rzucanie i zbieranie do np. białej miski czerwonych piłek (z suchego basenu), ważny jest kontrast między nimi, kolory np. żółty i czarny, żółty i granatowy, czerwony i żółty
- śledzenie przedmiotów i ruchu podczas czynności pielęgnacyjnych i jedzenia, opowiadanie dziecku wszystkiego, nazywanie przedmiotów itp.
-
niektóre z ćwiczeń, które opisałaś wykonywałam intuicyjnie...
dzwoniłam do "Tęczy" , ale mają strasznie odległe terminy: marzec...no moze na początku lutego, ale nic nie obiecują- a dla mnie i mojego synka liczy się każdy dzień, bo im wcześniej tym lepiej,,,
to co mówią okulisci jest przerażajace: tarcza nerwu blado-szara...
wychodzi na to, ze małemu nie wykształciły się dobrze oczka,,,
tak bardzo chciałabym mu pomóc
w środę idę z małym do szpitala na rezonans magnetyczny...
w domu muszę zostawić 20 miesięczną córunię, która mimo, ze zdrowa też mnie potrzebuje - nie mam już do tego wszystkiego siły...
- aniczka73
http://retinopatiastop.pl/klinika
Trzymam kciuki, Ania
-
.. przez to słabe widzenie i oczopląs
ogólnie mam w domu bardzo kolorowo pozawieszałam wszędzie światełka choinkowe, przy łóżeczku powiesiłam małemu jego bluzeczki o wzorze w pasy szersze, węższe,,,pokazuję mu rózne przedmioty podświetlone latarką...
wydaje mi się, ze mały zaczął trochę fiksować oczkami - kilka razy nawet się do mnie uśmiechnął
-
w Tęczy bardzo miło nas przyjeli, będziemy jeździć tam raz na m-c, żeby kontrolować postępy naszego malucha, jest tam pod kontrolą tyflopsychologa i tyflopedagoga, którzy podpowiadają nam jak mamy go stymulować,,, duże wrażenie zrobił na mnie ludzik zrobiony ze zwykłego, błyszczącego zmywaka ;uwagę mojego synka przykuła zwykła ogromna, błyszcząca, plastikowa bombka; koralikowy, błyszczący, podświetlany łańcuch choinkowy, oglądał się też za chustą indyjską obszytą mnóstwem dzwoniących kółeczek,,,
w Centrum Zdrowia Dziecka - pełen profesjonalizm jeżeli chodzi o okulistykę, super sprzęt:) niestety potwierdzona została diagnoza - albinizm oczny, ale ku pociesze tarcze nerwu wyszły różowo-szare, a nie blado-szare, czy białe p. okulistka powiedziała nam, ze synek bedzie widział - jak sa te tablice do badania wzroku - to 1/3 od góry,,, ale cały czas oczka się jeszcze rozwijają i pewne rzeczy mozna wycwiczyć...
ja jestem dobrej mysli,,, moim zdaniem synek widzi coraz lepiej: zaczął wodzić oczkami za przedmiotami, zatrzymuje oczka na chwilę na zabawkach czy świecących lampkach...
- kajman
po drugie - trzymam za Was kciuki,
a po trzecie - już sama do tego doszłaś - nie wolno się poddawać. Będzie dobrze.
SUPERYvette pisze:jestem dobrej mysli
-
dziś mały skończył 6m-cy - dla nas to był ciężki dzień,,,spędzilismy go w "tęczy",,,ale miło bardzo było dziś usłyszeć, ze mały zrobił diametralne postępy jak go badała pani tyflopedagog odkręcał główkę i starał się wodzić oczkami nawet za przedmiotami duzo oddalonymi od niego i nie tylko podświetlanymi, błyszczącymi kontrastowymi, ale też zwykłymi;zaczął reagować na mniejsze wzory, drobniejsze paski czarno-białe; wszystko go tam interesowało,,,zaśmiewał się jak pani logopeda spiewała mu piosenki - a mnie łzy leciały ze szczescia...
tak, ze wszystko idzie w dobrym kierunku i oby tak dalej - trzymajcie za to kciuki
bo ja zanim mój syn dorośnie do reszty osiwieję
nie obyło się też w ostatnich tygodniach bez ekscesów
tydzień temu po szczepieniu zaliczylismy szpital
była to szczepionka obowiązkowa - kupilismy tą zintegrowana 6 w jednym, żeby dzieciaka nie kłuć kilka razy,,,dziecko było badane przed szczepieniem
...po szczepionce dostał temperatury - dałam mu paracetamol w syropku- ale to od razu nie zadziałało - temp.bardzo szybko rosła i mały dostał drgawek...
mielismy tam konsultację laryngologiczną, bo okazało się, ze moje dziecko ma zapalenie gardła...więc nie wiem jak był badany przed szczepionką
nie wiem co to było z małym, niestety w tym szpitalu nie było neurologa, w połowie marca jedziemy do naszego lekarza...
przy wypisie doktor powiedział, ze to wszystko się nałożyło...
kajman
- kajman
i czegóż chcieć więcej?Yvette pisze:mały zrobił diametralne postępy
mam nadzieję że po szczepionce będzie wszystko ok.