Suplementacja dla obu partentrów
Moderator: Osoby zatwierdzające - dietetyk
-
Suplementacja dla obu partentrów
Witam serdecznie
Jestesmy po dwóch nieudanych IMSI mamy jeszcze możliwosc skorzystania z trzeciej próby. Zastanawiamy się nad tym ale póki co chciałabym jakos wspomóc moje komórki gdyż mam niską rezerwe oraz chorobę Hashimoto i niedoczynnosć tarczycy. Nasienie mojego męża także nie jest najlepsze. Zakupiłam następujący zestaw :
Ja : Omega Prim, Oeparol( do owulacji na lepszy sluz )Selen z cynkiem oraz Femibion Natal Clasic
Mąż : Omega Prim, Salfazin
Zastanawiam się także nad braniem biosteronu ( dhea) podobno także wpływa na jakosc komórek. Tylko nie wiem czy w tym przypadku trzeba najpierw zrobić badanie poziomu dheas?
Bardzo proszę o jakies rady i wskazówki.
Pozdrawiam
Jestesmy po dwóch nieudanych IMSI mamy jeszcze możliwosc skorzystania z trzeciej próby. Zastanawiamy się nad tym ale póki co chciałabym jakos wspomóc moje komórki gdyż mam niską rezerwe oraz chorobę Hashimoto i niedoczynnosć tarczycy. Nasienie mojego męża także nie jest najlepsze. Zakupiłam następujący zestaw :
Ja : Omega Prim, Oeparol( do owulacji na lepszy sluz )Selen z cynkiem oraz Femibion Natal Clasic
Mąż : Omega Prim, Salfazin
Zastanawiam się także nad braniem biosteronu ( dhea) podobno także wpływa na jakosc komórek. Tylko nie wiem czy w tym przypadku trzeba najpierw zrobić badanie poziomu dheas?
Bardzo proszę o jakies rady i wskazówki.
Pozdrawiam
Cudowny synek
- Julia Jaskowska
- Ekspert Bociana

Re: Suplementacja dla obu partentrów
Przepraszam, że tak długo nie odpisywałam, wydawało mi się że już odpowiedziałam
1)W omega prim jest już selen, a w femibionie cynk - więc odstawiłabym już dodatkowy preparat.
2) jestem przeciwna suplementacji omega-6, mamy wystarczająco dużo jego źródeł w diecie. Nie znalazłam nigdzie potwierdzenia pozytywnego wpływu omega-6 na śluz/płodność.
3) dodałabym jeszcze dawkę wit. D (400-500 j.m)
4) ciekawe są też preparaty z inozytolem
co do dhea to proszę skonsultować z lekarzem.
Mężowi też dodałabym wit D - warto zbadać jej poziom najpierw.
i przeciwutleniacze - np. pycnogenol.
Ale przede wszystkim - zdrowa dieta, aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu i relaksu. Czy brała Pani pod uwagę przejście na dietę bezglutenową?
1)W omega prim jest już selen, a w femibionie cynk - więc odstawiłabym już dodatkowy preparat.
2) jestem przeciwna suplementacji omega-6, mamy wystarczająco dużo jego źródeł w diecie. Nie znalazłam nigdzie potwierdzenia pozytywnego wpływu omega-6 na śluz/płodność.
3) dodałabym jeszcze dawkę wit. D (400-500 j.m)
4) ciekawe są też preparaty z inozytolem
co do dhea to proszę skonsultować z lekarzem.
Mężowi też dodałabym wit D - warto zbadać jej poziom najpierw.
i przeciwutleniacze - np. pycnogenol.
Ale przede wszystkim - zdrowa dieta, aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu i relaksu. Czy brała Pani pod uwagę przejście na dietę bezglutenową?
Julia Jaskowska
-
Witam,
A czy dieta bezglutenowa ma jakieś potwierdzone działanie??
A czy dieta bezglutenowa ma jakieś potwierdzone działanie??
09.06.2015 r. - pojawiła się Małgosia, 2900 g, 55cm SZCZĘŚCIA!! 

-
WitamJulia Jaskowska pisze: Ale przede wszystkim - zdrowa dieta, aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu i relaksu. Czy brała Pani pod uwagę przejście na dietę bezglutenową?

Tak brałam pod uwage diete bezglutenową nawet poczyniłam pewne kroki w tym kierunku. Jednak jest to bardzo trudne bo guten jest praktycznie prawie w każdym produkcie.Czytałam, że dieta bezgutenowa działa korzystnie na tarczyce zwłaszcza jak się ma Hashimoto.
Pozdrawiam serdecznie
Cudowny synek
- Julia Jaskowska
- Ekspert Bociana

Tak, szacuje się że u ok 1/3 osób z Hashimoto współwystępuje celiakia lub alergia na gluten i ta grupa osób wykazuje poprawę po wprowadzeniu diety bezglutenowej.
Jest to ciężka diety jeżeli jemy głównie na mieście w warunkach domowych nie jest tak źle - warto spróbować.
Jest to ciężka diety jeżeli jemy głównie na mieście w warunkach domowych nie jest tak źle - warto spróbować.
Julia Jaskowska
-
Dziękuję za od;-)
09.06.2015 r. - pojawiła się Małgosia, 2900 g, 55cm SZCZĘŚCIA!!