dieta cukrzycowa a druga ciąża
Moderator: Osoby zatwierdzające - dietetyk
- beetii
dieta cukrzycowa a druga ciąża
Witam serdecznie,
w pierwszej ciąży miałam cukrzycę ciążową, stosowałam dietę i wszystko dobrze się skończyło. Obecnie jestem w 10tc i zastanawiam się czy muszę już teraz tak restrykcyjnie profilaktycznie stosować się do diety, nie jem słodyczy, żadnych smażonych potraw, ale póki co nie ograniczyłam owoców i nabiału( jedynie na śniadanie go nie jem). Nie wiem czy może jednak powinnam juz tak na 100% się trzymać zasad?Proszę o radę!
w pierwszej ciąży miałam cukrzycę ciążową, stosowałam dietę i wszystko dobrze się skończyło. Obecnie jestem w 10tc i zastanawiam się czy muszę już teraz tak restrykcyjnie profilaktycznie stosować się do diety, nie jem słodyczy, żadnych smażonych potraw, ale póki co nie ograniczyłam owoców i nabiału( jedynie na śniadanie go nie jem). Nie wiem czy może jednak powinnam juz tak na 100% się trzymać zasad?Proszę o radę!
- Julia Jaskowska
- Ekspert Bociana

Re: dieta cukrzycowa a druga ciąża
Cukrzyca w pierwszej ciąży niestety znacząco podnosi ryzyko podobnych zaburzeń w kolejnych - jak i wystąpienie cukrzycy po prostu.
Trzymanie diety może Panią przed tym uchronić, ale daje 100% gwarancji.
Powinna Pani na siebie uważać, owoce muszą być pod kontrolą - max. 2 porcje dziennie w pierwszej połowie dnia.
Żadnych soków i słodkich płynów.
Po ciąży też proszę się regularnie badać w tym kierunku.
Życzę żeby się Pani wybroniła!
Trzymanie diety może Panią przed tym uchronić, ale daje 100% gwarancji.
Powinna Pani na siebie uważać, owoce muszą być pod kontrolą - max. 2 porcje dziennie w pierwszej połowie dnia.
Żadnych soków i słodkich płynów.
Po ciąży też proszę się regularnie badać w tym kierunku.
Życzę żeby się Pani wybroniła!
Julia Jaskowska