Autor:

admin

Data publikacji:

14.02.2022

zaloguj się, żeby móc oceniać artykuły

Walentynkowe menu płodności

walentynkowe menu

Prawidłowa dieta powinna nam dostarczać składniki potrzebne do optymalnego utrzymania wszystkich funkcji życiowych naszego organizmu, a warto pamiętać, że nasze serce i libido lubi bardzo podobny sposób odżywiania. W okresie starań o dziecko szczególnie będzie nam zależeć na utrzymaniu płodności oraz libido na właściwym poziomie. Przyjrzyjmy się zatem co jeść na walentynkową kolację i jak okazać sobie miłość podczas starań. 

Liczne badania wykazały, jak ważne są w tym kontekście selen i cynk -odpowiedni poziom selenu wspomaga właściwą ruchliwość plemników, a odpowiednia dawka selenu w diecie może nawet zwiększyć libido, szczególnie u mężczyzn. Dlatego wprowadźmy do diety potrawy i przekąski zawierające orzechy brazylijskie, ryby, pełne ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych czy jaja które mogą stać się naszymi codziennymi afrodyzjakami.
Cynk bierze udział w syntezie testosteronu – męskiego hormonu płciowego odpowiadającego za regulację popędu seksualnego. Niedostateczny poziom cynku we krwi i w diecie może prowadzić do zaburzeń produkcji testosteronu, a co za tym idzie znacznego obniżenia libido. Niech zatem na naszych talerzach znajdą się pestki dyni, sezam, migdały, pełnoziarniste produkty zbożowe, a także owoce morza ze szczególnym uwzględnieniem najsłynniejszego afrodyzjaku, czyli ostryg.
Działanie roślin na nasze zdrowie samopoczucie i libido cieszy się zainteresowaniem już od czasów starożytnych, a dziś dzięki licznym badaniom wiemy już, które pokarmy i dlaczego przyczyniają się do poprawy funkcji seksualnych.
Czosnek zawiera allicynę – związek, który poprawia krążenie krwi i dzięki temu podnosi libido.
Czekolada – poprawia nastrój; po jej spożyciu w mózgu uwalnia się serotonina – hormon szczęścia, który odpowiada za lepsze samopoczucie  i za większa ochote na seks. Ale uwaga! – czekolada powinna być gorzka, minimum 70%, bo nadmiar cukru niweluje pozytywne efekty czekolady.
Przyprawy – lubczyk, chilli, gałka muszkatołowa, cynamon, wanilia – działają stymulująco i podniecająco. Lubczyk jest staropolskim afrodyzjakiem, ale jest świetnie znany w innych krajach bliskich i dalekich.
Awokado – miąższ awokado zawiera dużo witaminy E, która dodaje wigoru i energii oraz jest silnym antyoksydantem. Zdrowe kwasy tłuszczowe wpływają pozytywnie na poziom testosteronu. 
Orzechy – włoskie, laskowe oraz migdały przyczyniają się do udanego seksu dla obojga płci ze wzgledu na duża zawartość witamin z grupy B i magnezu.
Arbuzy – zwane naturalna viagrą, ale też inne owoce jak morele i brzoskwinie pobudzające męskie zmysły. Banany zaś zawierają mikroelementy podnoszące poziom szczęścia i hormonów płciowych.
Pomidory – zwane jabłkami miłości, pełne silnych przeciwutleniaczy.
Ekstrakty z roślin takich jak żeń-szeń, owoce cytryńca, guarana, mają potwierdzone działanie wzmacniające układ nerwowy, tonizujące zarówno fizycznie jak i psychicznie, a także przywracające popęd płciowy. 

A oto nasze propozycje walentynkowe - pełne miłości i zdrowia:
 

Zupa krem z zielonego groszku z miętą

składniki:

  • ziemniaki 150g (2 ziemniaki)
  • groszek mrożony 250g (1.5 szklanki)
  • cukinia - 120 g (pół małej)
  • cebula - połówka średniej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bulion warzywny 1 szklanka
  • 150 ml mleka lub napoju sojowego (może być inny napój roślinny, ale nie słodzony)
  • świeża mięta 5-6 listków
  • sól
  • pieprz
  • siemię lniane świeżo zmielone (opcjonalnie)
  • śmietanka lub mleczko kokosowe (opcjonalnie)

Cebulę i czosnek pokroić drobno i zeszklić na oliwie. Następnie dodać pokrojone drobno ziemniaki, cukinię oraz bulion i gotować ok. 20 minut. Po tym czasie dodać groszek i gotować kolejne 8-10 minut. Ważne, żeby groszek był miękki, ale zachował kolor. Dodać napój sojowy i miętę (zostaw listek do dekoracji). Zmiksować zupę na gładki krem. Podawać ze świeżo mielonym pieprzem, listkiem mięty, ewentualnie także siemieniem lnianym i kleksem śmietanki.

Makaron z łososiem i szpinakiem (dla 2 osób)

składniki:

  • makaron pełnoziarnisty (np. penne lub fusilli) 220g
  • łosoś wędzony 120-150g
  • szpinak 400g
  • czosnek 3-5 zabki
  • oliwa
  • śmietana lub kremowy serek 100 g
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • oliwki, pomidory suszone, kapary (opcjonalnie)

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją producenta.

Czosnek lekko zeszklić na oliwie i dodać szpinak. Kiedy szpinak zmięknie i zmniejszy objętość, dodać śmietanę, zamieszać i zdjąć z ognia. Dodać przyprawy i wymieszać. Oliwki, pomidory czy kapary też można dodać w tym momencie. Ułożyc szpinakowy sos na makaronie i na wierzchu ułożyć kawałki łososia.

Kulki mocy

składniki:

  • 12 daktyli
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki surowego kakao (zwykłe kakao też sprawdzi się smakowo, ale ma mniej substancji odżywczych)
  • garść pokruszonych orzechów – dowolnych ulubionych lub mieszanych
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego

Wszystkie składniki wymieszać, schłodzić w lodówce, by dało się formować kulki. Przechowywać w lodówce.